מבחר יתרונות חברתיים ובריאותיים שניתן לייחס לרכיבה על אופניים
הרכיבה כפעילות אירובית: רכיבה על אופניים היא פעילות גופנית אירובית, הרכיבה מערבת בעיקר את המערכת הקרדיו-וסקולארית;במהלך הרכיבה עובדות קבוצות שרירים גדולות ורבות, כאשר הרכיבה מקיימת את שלושת התנאים האלה: רכיבה בדופק מטרה- 60% - 80% מהדופק המרבי, מעל ארבעה פעמים בשבוע, ולפחות חצי שעה בכול פעם- הרי שרכיבה על אופניים כפעילות אירובית מורידה את רמת הכולסטרול הרע וריכוז שימוני הדם.
הרכיבה מונעת נזקים במערכת התנועה: תנועת הריצה שקיבלה חיזוק בתחילת שנות ה-70 גרמה להרבה נזקים ופציעות ספורטיביות בגפיים התחתונות. מאחר שפעולת הרכיבה על האופניים נעשית כשמשקל הגוף של הרוכב על האופניים והעומס קטן יחסית - הרי שהנזק למפרקים בטווח הארוך הוא מינימאלי. רכיבה על אופניים מתאימה אפוא לבעלי ספקטרום רחב של משקלים. רצים רבים שסבלו מבעיות במערכת התנועה או מבעיות אורתופדיות עשו הסבה מקצועית ועברו לאופניים.
הרכיבה חסרת גיל: מאחר שהעומס אינו גדול באופן קיצוני ניתן להתמיד ברכיבה כפעילות גופנית אירובית בגילאים מתקדמים - לכיוון הזקנה. לא חייבים לרכוב בחוץ, ניתן גם להשתמש באופניים ביתיים נייחים.
פעילות גופנית נטו: העלייה בפופולאריות של אופני ההרים יצרה מצב שבו אנשים יכולים להגיע למקומות ולשטחים לא סלולים, כך הרוכבים נמצאים בחיק הטבע, נושמים אוויר נקי, רחוק ממרכזי ההרים והכבישים הסואנים.
רכיבה משפיעה על מצב הרוח: מחקרים רבים בוחנים את ההשפעה שיש לפעילות גופנית (במיוחד פעילות אירובית) על מצב הרוח. ואם אכן "נפש בריאה בגוף בריא" - הרי שהרכיבה מורידה את רמות המתח, הדיכאון, הכעס והעייפות.
הרכיבה מעבירה אותנו ממצב תודעתי אחד למצב שונה לגמרי. מדובר בתרבות פנאי חדשה, בשילוב נדיר של אופנה, הנאה ובריאות ובמלה אחת אושר.